yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Isparta Usulü Kabune

Isparta usulü kabune, Her yörenin kendine ait, o yöreyle özdeşleşmiş yemekler vardır. Bu yemeklerden bir tanesi de kabune yemeğidir. Kabune yemeği Ispartalıların sevdiği  ve beğendiği en özel yemektir. En özeldir diyoruz çünkü kabune özel günlerde her zaman sofralarda yer almaktadır. Bilhassa düğünlerde yapılan bu yemek. düğün öncesi büyük kazanlarda pişirilir. Düğüne gelen davetliler ilk önce çorba, sonra kabune pilavı ve kuru fasulye daha sonrada helva olmak üzere sofralar oluşturulur. 6-7 kişi sofra herkes bir kaptan yemek yer ve kardeşliği pekiştirirler. Kabune yemeğinin bu yörede çıkmasının yanında oralarda özel bir hikayesi de vardır. Rivayet olur ki zamanında gelin ve kaynana aynı evde yaşarlarmış. Kaynan bir gün çarşıya gezmek istemiş ve geline: ben ve kaynatan gelene kadar bize güzel değişik yemek yap. Der ve çıkar. Gelinde çaresiz ne yapacağını bilemez ve evde bulunan nohut, pirinç, soğan ve haşlanmış et ile bir pilav yapmış. Akşam olunca kaynana gezmekten, kaynata çalışmaktan gelince önlerine yemek yenmek için siniye tencereyi ters çevirerek kalıp halinde pilavı koyar. Üstte nohut ve etleri karışık halde gören kaynana, şaşırarak ve o yörenin şivesi ile “gı bu ne?” der ve  o günlerden bu günlere kabune olarak ismi değişmiş ve çabuk pişmesi, doyurucu olması nedeniyle çok sevilmiş düğünlerde yer almaya başlamıştır.

Isparta Usulü Kabune

Isparta merkezde çoğu lokantada bulabileceğiniz bu yemeği, Isparta'ya yolunuz düştüğünde herhangi bir düğüne uğrayarak pilavın tadına bakabilirsiniz.

Kabune malzemeleri:

  • 1.5 bardak pirinç
  • 1 bardak haşlanmış nohut
  • 300 gram haşlanmış veya didiklenmiş et
  • 2 bardak et suyu
  • 2 bardak normal su
  • 2 kaşık tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet orta boy baş soğan
  • Tuz

Hazırlanışı

İlk önce soğanları halka halka doğrayıp karabiber, tuz ile birlikte karıştırıp pilavı yapacağımız tencereye yağ sürerek soğanları yerleştiriyoruz. Başka bir kapta ılık suyla pirinci yıkayıp, ıslatıyoruz. Pilav tenceresine soğanlardan sonra, sırasıyla haşlanmış veya didiklenmiş eti, nohut ve pirinci yerleştirip, üstüne tuzunu ayarlayın ve kaynar et suyunu bunların üstüne dökün. Yaklaşık yarım saat kadar yüksek ateşte pişirin. Daha sonra ocaktan aldıktan sonra pilavı 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Pişen pilavı geniş servis tabağına ters çevirerek ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:17:55

Isparta Usulü Kabune Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Isparta Usulü Kabune"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit salata elde edilir. Denizli yöresin bu salataya buna bediren adı verilir...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Çanakkale Usulü Tumbi

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan yemektir. Çanakkale ilimize ait bir yemektir. Gurmeler açısından da vazgeçilmez bir yemektir. Vitamin ve mineral açısından çok zengin bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetlidir.Çanak...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017