yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı, Hem görünüş hem de tat olarak çok farklı olan bu güllaç Yalvaç yöremizin önemli lezzetlerinden biri olmaktadır. Yalvaç, Isparta ilinin küçük bir ilçesidir.  Diğer bir adıyla da Lorlu Güllaç olarak bilinmektedir. Yalvaç’ta güllaç içi olarak kesmik kullanılır ayrıca üzerine şerbet dökülür. Bu da bu güllacı diğer bildiğimiz güllaç yapılışından ayırmaktadır.  Hatta Yalvaç’ta kesmikle baklavada yapılır.

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı 

  • 2 paket güllaç
  • 3,5 kilogram taze süt
  • 2 adet limonun suyu
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Şerbeti İçin;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Hazırlanışı:

Öncelikle kesmiği hazırlamamız gerekiyor. Bunun için 4 kilo sütü tencereye alalım ve kaynatalım. Süt iyice kaynayıp kabarcıklar çıkartmaya başlayınca suyu sıkılan 2 limonun suyunu sütün içine ilave edelim. Kısa bir süre sonra sütün kesilmeye başladığını fark edeceksiniz. Süt kaynamaya devam ederken üst tarafından katılaşan parçaları görürsünüz. Süt tamamen katı kıvam alınca geriye sadece yeşil suyu kalıncaya kadar kaynatmaya devam edilmelidir. Daha sonra ocak kapatılması gerek. Kesilen sütümüz bir tülbentle veya süzgeç yardımıyla suyundan süzülmesi gerekir. Kesmiğin içerisine 5 yemek kaşığı toz şeker ilave edilip karıştıralım

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı

 Güllaç yapraklarını bir makas yardımıyla 2 parçaya bölelim. Derin bir tepsiye su koyalım güllaç yapraklarını bu suya batırıp ıslatalım. Bu ıslatma işlemini istenirse sütle de uygulayabilirsiniz. Masanın üzerine temiz bir bez örterek ıslanan güllaç yapraklarını buraya sıralayalım. Sadece ıslanan yaprakları çok bekletmeyelim çünkü beze yapışıp sarılmaz hal alabilir. Bir yandan güllaçları sütle ıslatırken diğer yandan da yumuşayan güllaçları sarma işlemini yapalım. Islanıp yumuşayan güllacın kestiğimiz geniş kısmına kesmiğimizi ilave edip iki ucunu kapatıp diğer tarafına doğru yuvarlayarak rulo şeklinde saralım. Rulonuz ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalı. Bu elde ettiğimiz uzun ruloyu 3 eşit parçaya bilelim tepsiye saralım. Yuvarlak tepsiye ortadan başlayıp koyulduğu zaman güllacın şekli gül şeklinde olacaktır.

Şerbetin Hazırlanışı

Bir tencerenin içerisine 3,5 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su ilave edilir ve su kaynayıncaya kadar beklenilir. Kabarcıklar çıkmaya başladıktan sonra 10 dakika kadar daha kaynamaya bırakılır. İçerisine birkaç damla limon suyu sıkılır ve ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet hiç beklenmeden güllacın üzerine dökülür. Şerbet güllaçların üzerini geçecek kadar olmalıdır. Daha fazlası tadını bozar. Güllaç soğuduktan sonra üzerini süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:08:17

Isparta Usulü Yalvaç Güllacı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Isparta Usulü Yalvaç Güllacı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, Bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında yer almaktadır. Antep birçok yemeği ile meşhur olan bir ilimizdir. Bunla...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat mantı denilince akla ilk olarak Kayseri gelmektedir ana yemek olarak tüketi...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Denizli Usulü Patlıcan Çentme

Denizli Usulü Patlıcan Çentme, Doğal güzellikleriyle ünü dünyaya duyulan Denizli bölgesi, turizmin göz bebeği olarak bilinir. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Pamukkale adeta bir doğa harikasıdır. Bu güzel kente gelip de ye...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018