yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Mardin Usulü Maldum

Mardin usulü maldum, aslında çok fazla bilinmeyen ve oldukça lezzetli olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Çok fazla yaygın olmayan bu yemeği bir kez yiyenler bir daha yemeden duramamaktadır. Son derece lezzetli olan ve yiyenleri büyüleyen bu yiyecek ülkemizin doğu bölgesine ait lezzetler arasında yer almaktadır. Yapılışı biraz zor gibi görünen ve insanların aklına çok zor yapılan bir yemek olarak kazınan maldum aslında doğru bir şekilde yapıldığında çok kolay olmaktadır. Sizlerde  Mardin yöresine ait olan maldum yemeğini kendi evinizde yaparak misafirlerinize ya da ailenize mükemmel lezzetleri tattırabilirsiniz. Fakat uygun lezzeti yakalayarak bu yemeği aynen mardin yöresindeki gibi yapabilmeniz için sizlerde verdiğim tarafi uymalısınız. Aksi durumlarda kıvamsızlık durumu meydana gelebilmektedir. Yapılışı zor gibi görünse de aslında oldukça kolay olan bu yemek tarifini uygulamak için bazı malzemeler gerekmektedir. Diğer yemeklere göre oldukça fazla malzemeden yapılan bu yemeğin yapılışı sonrasındaki lezzeti tattıktan sonra sizlerde malzemenin çok bir öneminin olmadığını göreceksiniz. Şimdi gerekli olan malzemeleri hazırlayarak bu yemeğin yapılışına geçebilirsiniz.

Malzemeler:
  • Yarım kilo kadar dana kıyma
  • Üç adet küçük boy kabak,
  • Bir adet kuru soğan,
  • Beş adet sivri biber,
  • Yarım demet maydanoz,
  • Bir tutam karabiber ve bir miktar pul biber,
  • Bir tutam yenibahar,
  • Bir miktar sıvı yağ,
  • Dört adet domates,
  • Üç adet patlıcan
  • Dört diş kadar sarımsak
İşte bu malzemeler hazırlandıktan sonra artık Mardin usulü maldum yapılış aşamalarına geçebilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki günümüzde hijyen konusu son derece önemlidir. Bu nedenle yıkanabilecek tüm malzemeleri bol bol yıkamanızı tavsiye ederim.

Yapılışı: Öncelikle patlıcanların tümünü alacalı bir şekilde soyarak halka halka patlıcanları bir kap içerisine doğrayın.
Mardin Usulü Maldum

Halkaların eşit büyüklükte olmasına özen gösterin. Patlıcanlar soyularak doğrandıktan sonra tuzlu su içerisine koyarak bir süre boyunca bekletin. Bu şekilde patlıcanın acılığı gidecektir. Daha sonra elimizde olan kabaklarında kabuklarını soyarak halka olarak doğrayın ve bir kaba koyun. Bu durumdan sonra domateslerin de kabuğunu soyarak bir domates altı dilim olacak şekilde bölün. Unutmayın ki temiz bir şekilde soyulan domatesler lezzeti arttıracaktır.

Bu aşamada biberleri de yıkadıktan sonra boylamasına ortadan ikiye keselim. Şimdi tava içerisine kızartma yapmak için bir miktar tere yağı ya da sıvı yağ kullanarak bu sebzelerin tümünü kızartınız.  Fakat unutmayın ki hepsini karıştırmadan sırayla kavurarak ayrı kaplarda muhafaza etmelisiniz. Şimdi ise yemeğin içerisinde kullanılacak olan köfteler için harç yapalım. Bir kap içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar kıymayı koyarak üzerine baharatları ve biber türlerini ekleyelim. Üzerine ise ince ince doğranmış olan maydanozları ekledikten sonra yeteri kadar tuz atın ve yoğurun. Tam olarak karışana kadar bu işlemi gerçekleştirin.

Şimdi harcımızı kullanarak köfteleri ceviz büyüklüğünde hazırlayarak bir yere dizelim. İşte bu aşamada malzemelerimizi birleştirmeye hazırız. Öncelikle bir fırın tepsisi alarak malzemeleri sırayla patlıcan, köfte, kabak, domates, biber olacak şekilde dizin. İşte sonlara geldik. Şimdi yemekte Mardin usulü maldum yemeğinde kullanılacak olan sosu hazırlamak için bir kap içerisine salçayı ekleyerek bir su bardağı kaynar su ekleyelim ve bir tatlı kaşığı pul biberle birlikte iyice sos olana kadar çırpalım. Bu soru fırın tepsisi üzerinde gezdirin.  Şimdi son olarak fırına atarak 180 derecede sebzeler kızarana kadar bol bol pişirin afiyet olsun. 

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:15:52

Mardin Usulü Maldum Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Mardin Usulü Maldum"

şenol

malzeme listesinde soğan var tarifte göremedim nerede kullanılıyor

2016-08-16

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit salata elde edilir. Denizli yöresin bu salataya buna bediren adı verilir...

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Nevşehir Fırında Çömlek Eti

Nevşehir Fırında Çömlek Eti, Nevşehire özgü bir yemek türü olup ağızları sulandırabilecek en güzel yemeklerden biri olmaktadır. Özellikle Nevşehirlilerin en önemli misafirlerine yaptıkları ve sundukları bu yemek hem doyurucu olup...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017