yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte, ülkemizde insanların en çok beğendiği çiğ köftelerin başında gelmektedir. Lezzet olarak oldukça etkileyici olan ve aynı zamanda etli ve etsiz olabilmektedir. Şanlı Urfa'ya özgü bu lezzetin her iki çiğ köftesi de son derece lezzetlidir. Şanlıurfa Etsiz çiğ köfte özellikle etli çiğ köfteye göre çok daha kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki Urfa'ya özgü olan bu çiğ köfte  yapılış olarak oldukça zordur. Aslında bu çiğ köftenin yapılışındaki zorluk direk olarak kişinin kol gücüne dayanmaktadır. Çünkü kişilerin çiğ köfteyi yapabilmesi için oldukça yoğurması gerekmektedir. Yoğurma işlemi etli çiğ köfteye göre çok daha kolaydır ama yine de oldukça zordur. Bunun için Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte yapmak isterseniz bu duruma kendinizi hazırlayabilirsiniz. Şanlıurfa usulü çiğ köfte aslında diğer çiğ köftelere göre oldukça farklıdır. Bu nedenle bu çiğ köfteyi yiyen insanların damağında bu tat sürekli olarak kalmaktadır. Bu durumda Şanlıurfa çiğ köftesini yemek için oralara kadar gitmeniz gerekmemektedir. Bu çiğ köfteyi biraz zahmetli de olsa evde yaparak yiyebilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki çiğ köftenin Şanlıurfa usulü gibi lezzetli olabilmesi için malzemeleri orijinal olarak seçmeniz gerekmektedir. Şimdi malzemelerden bahsedelim.

Malzemeler:
  • İki su bardağı çiğ köftelik ince bulgur,
  • Bir adet kuru soğan,
  • Dört diş sarımsak,
  • İki üç dal yeşil soğan,
  • Bir demet maydanoz,
  • Bir miktar karabiber, kimyon, karabiber, kekik ve nane,
  • Dört yemek kaşığı biber salçası,
  • İki adet orta boy domates,
  • Bir miktar tuz, pul biber ve kırmızı toz biber,
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
Öncelikle etsiz çiğ köfteyi yapmak için derin bir leğen bulmanız gerekmektedir.
Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte

Leğenin geniş olması bulgurun yoğurma sırasında dökülmesini engelleyecektir. Şimdi ince bulgurun hepsini leğen içerisine dökün ve çiğ köfte için ayrı bir kapta sos hazırlayalım. Sosumuz için ise her iki çeşit salçayı bir kap içerisinde karıştıralım ve üzerine tuz, karabiber, pul biber istenirse ketçap, isot, tarçın gibi malzemelerde eklenebilir. Bu eklentiler yapıldıktan sonra malzemeleri kıvam alana kadar iyice çırpın. İşte sos hazır.
Bu aşamada bulguru sıcak su ile ıslatalım ve bulgur sakı kıvamına gelene kadar bol bol yoğuralım. Bir süre bulgur ve su yoğurulduğu zaman suyu çekecektir ve yumuşayacaktır. Şimdi ise bir su içerisine et bulyon ekleyerek kaynamaya bırakalım. Bu sırada bizde boş durmadan hazırladığımız sosu bulgurun üzerine ekleyerek bol bol yoğuralım. Ne kadar sert yoğurulur ise lezzet o kadar artar. Son olarak çiğ köfteye yağ ve maydanoz ekleyerek yoğurmaya devam edin. Unutmayın ki isterseniz Şanlıurfa usulü etsiz çiğ köfte yaparken nar ekşisi limon gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:23:47

Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Şanlıurfa Usulü Etsiz Çiğ Köfte"

Yeşim Yılmaz

Arkadaşım malzemelerin çoğunu kullanmadın ayrıca et bulyon kaynattın o ne olcaktı şaka gibi yaa

2018-01-21

Kullanıcı oyu: 4,5

Yaşar Yanar

Gardaş,Allahına gurban olayım,kuru soğanı ne yaptın? Yeşil soğan,maydanozu ne yaptın?

2017-11-16

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Gaziantep Usulü Antep Kebabı

Gaziantep Usulü Antep Kebabı, Bu yemek ana malzemesi kıyma olan ve ihtişamı ile göz dolduran bir yemektir. Zengin Antep mutfağının başlıca yemekleri arasında yer almaktadır. Antep birçok yemeği ile meşhur olan bir ilimizdir. Bunla...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk

Gaziantep Usulü Fıstıklı Tavuk, Fıstıklı tavuk Antep yöresinin  yemeklerinden meşhur olup hemen hemen Antepli hamarat bayanların yapmış olduğu en pratik ve en kolay yemeklerden biri olmaktadır. Misafir perverliği seven Gaziantepli...

Kayseri Usulü Mantı

Kayseri usulü mantı, Kayseri yöresine ait tariflerden birisidir hemen herkesin çok sevdiği yemeklerden biridir herkes rahatlıkla yapabilir bu tarifi fakat mantı denilince akla ilk olarak Kayseri gelmektedir ana yemek olarak tüketi...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Denizli Usulü Patlıcan Çentme

Denizli Usulü Patlıcan Çentme, Doğal güzellikleriyle ünü dünyaya duyulan Denizli bölgesi, turizmin göz bebeği olarak bilinir. Her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Pamukkale adeta bir doğa harikasıdır. Bu güzel kente gelip de ye...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Mayıs - 2018