yoreselyemekler.gen.tr
yöresel yemekler

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi

Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi, Uşgun günümüzde hemen hemen herkesin boş bir şekilde yemiş olduğu bir bitki türü olmaktadır. Doğa her zaman insanlar için besin kaynağı olmaktadır. Sonsuz bir şifa deposu olan ve aynı zamanda  beslenme ve hayatı devam ettirme açısından da çeşitlilik sunmaktadır. Uşgun verimsiz topraklarda yetişen ekşimsi bir bitki türü olmaktadır. Van yöresinde ise bu bitkinin yemeği yapılmaktadır. Uşgun ekşi olduğu için yemeklerde ekşili olmaktadır. Fakat bu yemek sadece Van yöresine ait olduğundan ve burada meşhur olduğundan bizlerde çok yapılmamaktadır. Hemen hemen hiç yapılmamaktadır da diyebiliriz. Yalnız bu yemek tam da ekşi hastası olanlar için mükemmel ötesi bir yemek olmaktadır. Fakat bu yemeği asıl Van yerlileri elinden yemek bir başka olmaktadır.

Van usulü kavurmalı uşgun ekşilisi tarifi

Malzemeler:

  • 1 kilogram uşgun bitkisi
  • Kavurma isteğe bağlı miktar 
  • 200 gram yağ
  • Yarım kilogram evelik ( bitkidir)
  • 2 kaşık domates salçası
  • 2 tane soğan
  • Yumurta (kişi sayısına göre ) 
  • kişniş
  • tuz
Hazırlanışı: Yemeğe başlamak için ilk olarak uşgunların kabuklarını soymalıyız.
Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi

Kabukları soyulan uşgunlar minik minik doğranmalıdır. Evelik bitkisi de ayıklanarak yıkanır ve aynı şekilde minik minik doğranır. Bir tencere içerisine yağ koyularak soğanlar kavrulur. Daha sonra  uşgunlar koyularak iyice pişirilmelidir. Evelikler, salça, tuz ve kavurma eklenerek karıştırılır. Yemeğe su eklenerek  birkaç taşım kaynatılmalıdır. Evelikler pişince yumurtalar içerisine kırılmalıdır. Tencerenin ağzı kapatılarak yumurtaların pişmesi beklenir. Yumurtalarda piştikten sonra ocaktan alınarak servis etmek için tabaklara koyulur. Tabağa alınan yemeğin üzerine ince kıyılmış kişniş serpilir. Kişniş koymamızın sebebi hem lezzet hem de koku vermesi amaçlı olmaktadır. Daha sonra sıcak sıcak servis yapılarak pratik bir şekilde hazırlanmış olur.

Yayınlanma Tarihi : 17.11.2015 11:17:38

Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Van Usulü Kavurmalı Uşgun Ekşilisi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Denizli Usulü Bediren

Denizli Usulü Bediren, Bediren, çitlemlik ağacının bahar aylarında tomurcuk oluşturan çiçeği olarak bilinmektedir. Taze halde yaprakları toplanarak bir çeşit salata elde edilir. Denizli yöresin bu salataya buna bediren adı verilir...

Adana Kebabı

Adana kebabı, Adana'ya özgü bir lezzettir. Herkes tarafından bilinir ve çok sevilir. İsteğe göre dürüm olarakta yiyebilirsiniz. Anadolunun vaz geçilmez lezzetidir. Sağlıklı, çok vitaminli ve besleyicidir. Aynı zamanda protein kayn...

Isparta Usulü Taseti

Isparta Usulü Taseti: Yöresel tariflerden biri de Isparta usulü teseti yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen bu yemeğin tarifi de çok kolaydır. Yapılışı şu şekildedir.Malzeme listesi: 1 kilo orta boy pa...

Bursa Usulü Etli Kereviz

Bursa usulü etli kereviz, adında da anlaşılabileceği gibi ülkemizde Bursa'ya özgü lezzetlerden biridir. Bursa'ya giden ve bu lezzeti tadan insanlar son derece hayranlıklarını bırakarak dönmektedir. İçerisindeki etin ağızda dağılma...

Çankırı Usulü Mantarlı

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar bir çok yönden çok sağlıklı bir üründür. Birde doğadan olunca iki kat sağlık...

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu

Kütahya Usulü Gökçümen Hamursuzu, Kütahya ilimizde insanlar genel olarak ev ürünleri ile beslenmektedirler ve bu beslenmenin temelini buğday ürünleri, hamurlular ile süt ürünleri oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra böreklerde de ol...

Balıkesir Usulü Çalkama

Balıkesir Usulü Çalkama, Balıkesir yöresi yemeklerinden olan çalkama, ot içerikli bir yemektir. Çeşitli otlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça faydalı ve çok pratik bir yemektir. Şimdi Balıkesir yöresine ait olan çalkama yeme...

Hakkari Usulü Doleme

Hakkari usulü Doleme: Yöresel yemekler arasında en çok tercih edilen ve sevilen yemeklerden biri de Hakkari usulü doleme yemeğidir. Lezzetli oluşuyla çok sık tercih edilen bu yemeğin yapımı şu şekildedir; Malzeme Listesi1 kilo kab...

Nevşehir Fırında Çömlek Eti

Nevşehir Fırında Çömlek Eti, Nevşehire özgü bir yemek türü olup ağızları sulandırabilecek en güzel yemeklerden biri olmaktadır. Özellikle Nevşehirlilerin en önemli misafirlerine yaptıkları ve sundukları bu yemek hem doyurucu olup...

Hatay Usulü Hettüş

Hatay Usulü Hettüş, adından da anlaşılacağı gibi Hatta iline ait olan bir salata tarifi olarak bilinmektedir. Bu salatanın içerisinde kullanılan yeşilliklerin oluşturmuş olduğu ayrı bir lezzet diğer salatalardan farklı olarak eşsi...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

yöresel yemekler, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017