Uşak Usulü Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Uşak Usulü Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Uşak usulü ciğer sarma, adından da anlaşılacağı üzere Uşak iline ait ve bu yörede benimsenmiş bir yemektir. Ciğer sarma, içerdiği malzemeler ve baharatlar sayesinde benzersiz bir lezzete sahiptir. Ana yemek olarak tüketilen bu yemek, özellikle kuzu ciğeri ve çeşitli baharatların harmanlanmasıyla ortaya çıkar. Şimdi, bu lezzetli yemeğin tarifine geçelim.

Uşak Usulü Ciğer Sarma Tarifi

Kullanılan Malzemeler

  • 2 adet zar şeklinde doğranmış kuzu ciğeri
  • 2 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 bardak sıcak su

Üzeri İçin

  • Koyun karın zarı veya kuzu gömleği yağı
  • 2 adet yumurta sarısı

Uşak Usulü Ciğer Sarma Nasıl Yapılır?

İlk olarak baldo pirinci ılık tuzlu suda bekletin. Kuş üzümlerini de suda bekletin. Doğranmış kuzu ciğerini yıkayarak iyice suyunu süzün. Zeytinyağını ve ciğeri pilav tenceresine koyarak birkaç dakika kavurun. Üzerine ince doğranmış soğanları ilave edin ve karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Yıkanmış ve iyice süzülmüş pirinci ekleyip kısık ateşte 5 dakika kavurun. Yumurtayı da ilave ederek karıştırın. Tuzu, karabiberi, kuş üzümünü ve çam fıstıklarını ilave ederek 2 bardak sıcak suyu da ekleyin. Kısık ateşte, pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Pirinçler azıcık diri kalmalıdır.

Koyun karın zarını veya kuzu gömleğini güzelce yıkayın. Yumuşaması için ılık suda bir müddet bekletin. Yumuşayıp yağları açılan gömleği altı eşit parçaya bölün. Kuzu gömleğini derin bir cam kasenin içine kenarlarından taşacak şekilde yayın. Üzerine cam kabı dolduracak şekilde ciğerli pilav ekleyin. Kenarlarından sarkan kuzu gömleğiyle pilavın üzerini kapatarak iyice bastırın. İçi pilav dolu olan kuzu gömlekli kaseyi fırın tepsisine ters çevirin. Kalan kuzu gömleğini de aynı şekilde doldurarak tepsiye yerleştirin. Üstüne çırpılmış yumurta sarısı sürerek, önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında en az 30 dakika pişirin.

Sıcak sıcak servis yapınız.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muvahhid

12 Temmuz 2024 Cuma

Ciğer sarma yaparken kuş üzümlerinin suda bekletilmesi neden önemlidir? ޞayet bekletilmezse ne gibi bir fark olur?

Cevap yaz

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ordu Usulü Hamsi Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ordu Usulü Hamsi Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi

Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi