Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme Tarifi ve Malzemeleri

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme, Sizlere bugün Diyarbakır yöresine ait ve patlıcan dizme olarak bilinen bu lezzetli yemeğin tarifini vermek istiyoruz. Kesinlikle denemenizde yarar var çok güzel bir ana yemek tarifi çünkü.

Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme Malzemeleri
  • 1 kg uzun patlıcan
  • Yarım kg az yağlı kıyma
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 2-3 tane orta boy domates
  • 1 su bardağı zeytinyağı (Kızartmak için)
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • Bir tatlı kaşığı domates salçası
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz ve karabiber
Diyarbakır Usulü Patlıcan Dizme Nasıl Yapılır?

Patlıcanların saplarını kesip yıkayın, iki tarafından karşılıklı iki şerit soyun. 1,5 cm'lik halkalar şeklinde dilimlenip bir süzgece alınır, üzerine bir kaşık kadar tuz serpilir. Bir saat kadar bir yerde bekletilir. Bu arada patlıcanlar biraz sulanacaktır. İyice sulanan patlıcanlardan birkaç dilimi üst üste koyup iki avuç arasında bastırılarak suyu iyice sıkılır. Böylece hem acı suyu gidecek hem kızartırken yağ sıçramasına engel olunacak. Derin bir tavada ya da fritözde biraz kızartılır. Bir kevgirle alınıp kâğıt havlu serilmiş bir tabağa koyularak fazla yağı çekmesi sağlanır. Diğer yandan domates ve yeşil biberler 2-3 cm büyüklüğünde dilimlenir. Et, kırmızı biber, karabiber ve tuzla terbiyeledikten sonra da yoğurulur. Yuvarlak veya dikdörtgen derince bir fırın kabına, iki patlıcan arasına boyutları uygun şekilde yuvarlak yassı bir et köftesi yapılarak yerleştirilir (Et köfteleri için cevizden biraz küçük yuvarlaklar alınıp ve yassılaştırılır). Arasına et köftesi koyulan patlıcanların bir tarafına dilimlenmiş bir dilim domates ve bir biber konur. Hazırlanan malzemeler bitince salçalar bir kâseye koyulur bir bardak su ile eritilip, hazırlanan yemeğin üzerine gezdirilir. Fırın kabındaki malzemelerin seviyesine gelecek şekilde su ilave edilerek suyu tamamlanır. Önce 250 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Sonra fırının derecesi 180 dereceye düşürülüp üstü yanmadan kızarana kadar pişirilir (Yaklaşık olarak 30 dk). Yanında pilav ve cacık ile harika bir ziyafet yemeği olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi

Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi

Güncel

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Gümüşhane Usulü Etli Samsak Tavası

Güncel

Yöresel Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Yöresel Yemekler Tarifi ve Malzemeleri