Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte Tarifi

Adıyaman usulü patlıcan köfte, Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biridir. Az yağ içeriğiyle hem hafif hem de sağlıklı bir seçenek sunar. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tarif, evde kolayca uygulanabilir. Anadolu'nun eşsiz tatlarını keşfetmek için ideal bir seçimdir.
Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte Tarifi
04 Eylül 2024

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte


Türkiye, zengin bir mutfak kültürüne sahip bir ülkedir. Dünya genelinde herkesin damak zevki konusunda hemfikir olduğu ve beğendiği Türk mutfağı, kendini ispatlamıştır. Bu nedenle, ülke olarak çok şanslıyız. Türk mutfağı kültürünü oluşturan tatlar, genel olarak Anadolu kültürüne dayalı olarak gerçekleşen yemeklerdir. Ülkemizin 81 vilayetine özgü tatlar ve lezzetler mevcuttur.

Adıyaman Mutfağı ve Patlıcan Köfte


Adıyaman iline özgü olan lezzetli Adıyaman usulü patlıcan köfte de bu lezzetlerden biridir. Anadolu'nun başlıca kültürüne ev sahipliği yapan illerden biri olan Adıyaman iline özgü bu yemek, verdiği lezzet ile sağlık açısından da bir o kadar eşsizdir. Diğer hazırlanan köftelere oranla içeriğinde az miktarda yağ bulunması ile hem hafif hem de sağlıklı bir seçenektir.

Hazırlık Aşaması


Anadolu'da genel olarak damak tadına çok önem verilir. Adıyaman usulü patlıcan köfte hazırlanırken evlerde asla teflon tava gibi malzemeler kullanılmaz ve mahalle fırınlarında sebzeler pişirilir. Ancak metropollerde böyle bir imkan olmadığından siz de evde teflon tavada hazırlayabilirsiniz. Şimdi, herkesin evde hazırlayabileceği şekilde Adıyaman usulü patlıcan köfte tarifini açıklayalım:

Gerekli Malzemeler

  • 5 adet orta boy uzun patlıcan
  • Yarım kilo dana kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Bir tutam karabiber
  • Bir tutam tuz (Miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz)
  • Bir tutam pul biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet orta boy domates
  • 1 adet sivri biber
  • 1 diş orta boy sarımsak
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tutam tuz

Adıyaman Usulü Patlıcan Köfte Nasıl Yapılır?

İlk olarak patlıcanları fırında iyice közleyin ve közlediğiniz beş adet patlıcanı bir kenara alarak soğumasını sağlayın. Ardından genişçe bir kab alarak içine kıymanızı aktarın. Kuru soğanı ince ince kıyın veya robottan geçirin. Kıymanın bulunduğu kaba soğanı, pul biberi ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun.

Yoğurma işlemi bittikten sonra patlıcanların baş kısmı kalacak şekilde iyice soyun. Yoğurduğunuz kıymayı beş eşit parçaya bölün ve soyduğunuz patlıcanların dış kısmında boşluk kalmayacak şekilde iyice kaplayın. Patlıcanların dış kısımlarını kıyma ile kapladıktan sonra tepsiye dizip üstünden zeytinyağını gezdirerek fırına atın. Fırında pişmesini sağlarken sosunu hazırlamaya geçebilirsiniz.

İlk olarak bir tava alarak biberleri ince ince dilimleyin ve tavada pişirin. Ardından tavaya dilimlediğiniz domatesleri ve dövülmüş sarımsakları ekleyin. Son olarak yağını ve tuzunu da ekleyerek iyice kızarmasını sağlayın. Fırında pişen Adıyaman usulü patlıcan köftenizin üzerine sıcak sıcak dökerek servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sonuç

Adıyaman usulü patlıcan köfte, hem lezzeti hem de sağlıklı içeriği ile Türk mutfağının zenginliklerinden biridir. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu yemek, modern mutfaklarda da kolayca yapılabilir. Anadolu'nun eşsiz lezzetlerinden biri olan bu tarifi denemenizi tavsiye ederiz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Çetinalp 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Adıyaman usulü patlıcan köfteyi denedikten sonra patlıcanların fırında közlenmesiyle ilgili bir sorun yaşadım, acaba patlıcanları közlerken dikkat edilmesi gereken ipuçları var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Çetinalp,

Patlıcanları fırında közlerken yaşadığın sorun için bazı ipuçları verebilirim. Öncelikle, patlıcanları yıkaydıktan sonra kurulayın. Fırını önceden 200-220 dereceye kadar ısıtmak önemlidir. Patlıcanları fırın tepsisine yerleştirmeden önce, üzerlerine birkaç yerden şiş veya çatal ile delikler açmak, patlıcanların közlenirken patlamasını önler. Ayrıca, tepsiye yağlı kağıt sermek temizlik açısından işinizi kolaylaştırabilir. Patlıcanların eşit şekilde közlenmesi için 20-30 dakika boyunca arada bir çevirerek takip edin. Bu şekilde yumuşak ve lezzetli közlenmiş patlıcanlar elde edebilirsiniz. Umarım bu ipuçları yardımcı olur! Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni