Hatay Usulü Arap Tava Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Hatay Usulü Arap Tava Tarifi ve Malzemeleri

Hatay usulü Arap Tava, bu yemek Hatay'da pratik olarak yapılmasından dolayı bilinen bir yemektir. Bu yemeyin her yörede farklı farklı yapılışları görülebilir. Bu yemeğin orijinal olanı güveçte kuzu kıymasıyla fırına sürülerek yapılan şeklidir. Fakat sizin fazla zamanınız olmazsa ocakta, hiç fırına atmadan kavurarak da pişirilir. Bu makalemizde sizinle bu yemeğin hem fırında yapılanını hem de kavrularak yapılan tarifini paylaşacağım. Hatay usulü Arap tava en belirgin özelliği acı olmasıdır. Acıyı seviyorsanız eğer acısını bol olarak kullanabilirsiniz veya yeşil sivri biberi tercih edebilirsiniz.

Hatay Usulü Arap Tava malzemeleri
  • 350 gram orta yağlı kıyma (Tercihen koyun kıyması veya dana etinin kaburgasından hazırlanan kıyma daha lezzetli olacaktır)
  • 3 adet orta boy domates
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağından az sıvı yağ
  • 5 kaşık tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Kimyon
  • Tuz
Kavrularak Hazırlanan Hatay Usulü Arap Tava Nasıl Yapılır?

Yemeğin yapılacağı tavanın içerisine sıvı yağı ekleyerek içerisine kıymamızı ekleyelim ve kavurmaya başlayalım. Kıyma suyunu salata suyunu geri çekinceye dek kavurma işlemine devam edelim. Tabi ki ara sıra karıştırmaya devam edelim. Karıştırarak kıymayı bütünce kalmasını da önlemiş olalım. 2 adet büyük boy soğanımızın kabuklarını soyalım ve doğrama tahtasında yemeklik doğrayalım, doğrarken çok ince doğramamaya dikkat edelim. Soğanları kavrulan kıymanın içerisine atalım ve kavurmaya devam edelim. Sarımsağı da ince ince doğrayalım onu da kıymanın içine ilave edelim. Sivri biberleri de aynı şekilde yemeklik olarak doğrayıp tavamıza ilave edelim. Ara sıra karıştıralım, biber ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Bir buçuk yemek kaşığı domates salçasını ve yarım 1 yemek kaşığı biber salçasını ekleyerek salçalar kayboluncaya kadar iyice ezelim ve karıştırmaya devam edelim. Eğer kullanılan yağ az okursa yağ ilave edebilirsiniz. Tuzu ve baharatları da bir çay kaşığı olacak şekilde ekleyerek karıştırıyoruz. En son domatesleri küp-küp doğrayarak tavamızın içine ilave edelim. Domatesler iyice yumuşayıncaya dek kavurmaya devam edelim ve ara sıra karıştıralım. Domatesler de yumuşayıp kıvama gelince tavamız hazır duruma gelir. İsteğe bağlı olarak üzerini maydanozla süsleyebilirsiniz.

Fırına Sürülerek Hazırlanan Hatay Usulü Arap Tava Nasıl Yapılır?

Kıyma kavruluncaya dek yukarıdaki işlemlerin aynısını uygulayalım ve kullanılan malzemeler de aynı. Yukarıda belirtilen malzeme listesindeki kadar salçayı ekleyerek kıymanın içerisinde kayboluncaya dek iyice ezelim. 5 dakika kadar karıştırıp ocaktan alalım. Kavrulan kıymayı ısıya dayanıklı bir tepsiye alalım. Bütün malzemeleri doğrayalım kıymanın üzerine ilave edelim. Baharatları ve tuzu da aynı miktarda ilave ederek karıştıralım. 180 derecelik fırına sürelim soğan ve biberler yumuşayıncaya kadar fırında pişirelim. Eğer çok suyunu çekerse bir çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz. Fırında hazırlanırken domates sayısını arttırabilirsiniz. Fırında pişirirken ara sıra karıştıralım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Adana Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Adana Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Yöresel Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Yöresel Yemekler Tarifi ve Malzemeleri

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Afyon Usulü Sakala Çarpan Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Tepsi Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Belen Tava Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Belen Tava Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Uşak Usulü Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Uşak Usulü Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Konya Usulü Tirit Tarifi ve Malzemeleri

Konya Usulü Tirit Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hatay Usulü Babagannuş Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Babagannuş Tarifi ve Malzemeleri