Çanakkale Usulü Tumbi Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Çanakkale Usulü Tumbi Tarifi ve Malzemeleri

Çanakkale usulü tumbi, Türk mutfağında ender yapılan ve Çanakkale ilimize özgü bir yemektir. Gurmeler açısından vazgeçilmez olan bu yemek, vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Sağlıklı ve lezzetli bir seçenek sunar.

Çanakkale Usulü Tumbinin Malzemeleri
  • 1 Su bardağı göce
  • 1 Adet orta boy soğan
  • 2 Adet patlıcan
  • 2 Adet domates
  • 1 Bağ maydanoz
  • 1 Tatlı kaşığı tuz
  • 1 Tatlı kaşığı pul biber
  • 1 Tatlı kaşığı karabiber
  • 2 Bardak su
Çanakkale Usulü Tumbi Nasıl Yapılır?

Önce teflon tavamızı ocağa koyalım. İnce ince doğranmış soğanları yağlanmış olan tavanın içine koyalım. Pembeleşinceye kadar kızartalım. Soğanın içine göceyi ekleyelim. Daha sonra bu karışıma küp-küp şeklinde kestiğimiz domatesleri ilave edelim. Hemen sonrasında kesilmiş olan patlıcanları tavaya koyalım. Bu malzemeler kavruluncaya kadar ocağın üzerinde bekletelim. Bu arada tuzunu, pul biberini, kara biberi ilave edelim. Bunları kavurduktan sonra üzerine 2 bardak su ekleyelim ve tavanın ağzını bir kapakla kapatalım. Sonra bunları soğutmadan yağlanmış bir tepsiye oval olacak şekilde (Avuç içi büyüklüğünde) tepsiye yerleştirelim. Bu şekilde tumbileri dizelim. Başka bir kabın içinde salçayı zeytinyağı ile çırparak hazırlayalım. Bu karışımı tumbilerin üzerine sürelim. Önceden ısıtılmış 100 derecedeki fırına sürelim ve pişirelim. Soğuduktan sonra servis yapabiliriz.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Çanakkale usulü tumbi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. Patlıcanları tuzlu suda bekletmek, acılığını alacaktır. Ayrıca, malzemelerin taze olmasına özen gösterin. Göce bulamazsanız, ince bulgur da kullanabilirsiniz. Fırında pişirme süresini kontrol ederek, tumbilerin kurumasını önleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Okşan

12 Temmuz 2024 Cuma

Patlıcanları tuzlu suda bekletmeyi unutmuşum, acılığı nasıl alabilirim? Ayrıca göce bulamadığımda ince bulgur kullanırsam tadı fark eder mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Okşan,

Patlıcanların acılığını almak için, doğradıktan sonra üzerlerine biraz tuz serpip, 20-30 dakika bekletebilirsin. Daha sonra bol suyla yıkayıp, kağıt havluyla kurulayarak kullanabilirsin. Bu yöntemle acılıklarını azaltabilirsin.

Göce bulamadığında ince bulgur kullanmak da bir seçenek. Tabi ki tadında hafif bir fark olabilir, ancak genelde ana malzemelerin tadı baskın olduğu için büyük bir değişiklik hissedilmeyecektir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni