Çankırı Usulü Mantarlı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Çankırı Usulü Mantarlı Tarifi ve Malzemeleri

Çankırı Usulü Mantarlı, Anadolu'nun hemen her bölgesinde özellikle ormanlık alanlarda yetişen kanlıca mantarı ile yapılan çok nefis bir tariftir. Mantar birçok yönden çok sağlıklı bir üründür. Bir de doğadan olunca iki kat sağlık ve lezzet anlamına geliyor. Bu tarifi marketten alınan kültür mantarı ile yapsanız da istediğiniz lezzete ulaşamazsınız. Fakat kanlıca bulamazsanız diğer dağ mantarlarını da kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Çankırı Usulü Mantarlı, Malzemeleri
  • Yarım kilo kanlıca dağ mantarı
  • 3 Baş orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 adet doğranmış domates
  • Yarım çorba kaşığı domates salçası
  • Yarım çorba kaşığı biber salçası
  • 3 adet arzuya göre acı veya tatlı sivri biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz
Hamuru için malzemeler
  • 3 su bardağı ılık su,
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
Yağlamak için
  • 50 gram margarin
Çankırı Usulü Mantarlı Nasıl Yapılır?

Geniş bir hamur karıştırma kabının içine ılık suyu ve unu ve tuzu atıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamur yoğururken kabına ve elinize yapışmıyorsa istenilen kıvama gelmiş demekti. Hamur istenilen kıvama geldikten sonra üzerine bir bez örtüp dinlenmesi için bir kenara kaldırıyoruz.

Geniş bir tavanın içine sıvı yağı atıp bir miktar kızartıyoruz. Soğanları ince ince doğrayıp kızaran yağın üzerine atıyoruz. Daha sonra sivri biberleri doğrayıp soğan ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine domatesleri ve salçaları atıp kavuruyoruz. İnce ince doğranmış mantarları ilave edip kısık ateşte mantarlar pişinceye kadar kavuruyoruz. Mantar suyunu çekinceye kadar ateşte kalması yeterli olacaktır. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler oluşturuyoruz. Bu bezeleri teflon tava genişliğinde açıyoruz. Aynı büyüklükte bir beze daha açıyoruz.

Teflon tavayı ısınması için ocağa alıyoruz. Hazırladığımız harçtan bir buçuk kaşık kadar harç alıp açtığımız hamurun bir tanesinin üzerine yayıyoruz.

Açtığımız diğer hamuru üzerine kapatıp, pişerken suyunun akmaması için kenarlarını bastırarak kapatıyoruz ve tavaya atarak altını üstünü kızartarak güzelce pişiriyoruz. İndirmeden önce pişen yüzlerini margarin sürüyoruz. Kalan hamuru da aynı şekilde pişirdikten sonra fazla soğumadan sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni