Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Hatay Usulü Biberli Ekmek, biberli ekmek Hatay-Antakya mutfağına özgü güzel bir tarif olarak biliniyor fakat, Antakya'da dahi değişik şekillerde hazırlayanlar var. Genel olarak yöreye ait özel olarak kurutulmuş çökelek olan sürk kullanılıyor. Ancak normal çökelek hatta lor kullananlar dahi var. Çoğunlukla kekik, bazıları da nane kullanıyor. Bizim vereceğimiz tarif orijinal tarif olmasa da lezzet olarak bu tarifle çok güzel bir tarif oluyor. Şimdi sıra bu muhteşem tarifi paylaşmaya geldi ve işte biberli ekmek tarifimiz:

Hamurun Malzemeleri
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağından biraz daha fazla zeytinyağı
  • 4,5 su bardağı un
  • 20 gr. Yaş maya (Yani bir paketin yarısı) Kuru maya kullanılacaksa 1 yemek kaşığı yeterli olacak
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
Üst Malzemesi
  • 1 büyük boy soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı da domates salçası
  • 1 çorba kaşığı kuru nane ya da 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı acı pul biber (İsteğe bağlı)
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
Hatay Usulü Biberli Ekmek Nasıl Yapılır?

Bütün hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Sonra üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken biberli sosu hazırlamaya başlayın. Bunun için, soğanı ve biberi robottan geçirin. Veya küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla biraz sote yapın. (Soğan ve biber kızarmadan sadece yumuşaması için, bizim rondo bozuk olduğu için tavanın içinde blenderle püre haline getirdim.) Salça, nane, kimyon, susam, acı pul biberi de ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin. Mayalanan hamurdan orta boy bir mandalina boyutunda parçalar alıp yuvarlayarak elinizde yassılaştırın. Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayın. Yine elinizle hafifçe hamura bastırın. 180 dereceye ayarlanmış fırına biberli ekmekleri koyup, ekmeklerin yan tarafları hafif kızarınca fırından çıkarın.

Afiyet olsun.

NOTLAR: İsterseniz pizzada olduğu gibi hamuru tepsinin büyüklüğüne göre açıp, üzerine harcı serebilirsiniz. Piştikten sonra dilimleyerek servis edin. Malzemeleri hiç kavurmadan çiğ olarak da koyabilirsiniz ama biz kavrulunca daha çok seviyoruz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Adana Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Adana Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kilis Usulü Oruk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Kilis Usulü Oruk Kebabı Tarifi ve Malzemeleri