Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Hatay usulü biberli ekmek, zengin malzemeleri ve eşsiz lezzetiyle dikkat çeken bir yerel lezzettir. Özellikle yörede kullanılan sürek peynirinin katkısıyla hazırlanan bu ekmek, mayalanmış hamur üzerine biberli sosla zenginleştirilerek pişirilir. Geleneksel tarifin modern yorumlarıyla da yapılabilen bu lezzet, sofralara farklı bir tat katmaktadır.
Hatay Usulü Biberli Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
18 Ağustos 2024

Hatay Usulü Biberli Ekmek


Hatay usulü biberli ekmek, Hatay-Antakya mutfağına özgü bir lezzettir ve yörede farklı şekillerde hazırlanabilir. Bu ekmek türü, özellikle özel olarak kurutulmuş çökelek olan sürk kullanılarak yapılır. Ancak normal çökelek hatta lor kullanarak da hazırlanabilir. Çoğunlukla kekik veya nane ile tatlandırılır. Bu tarif orijinal olmayabilir, ancak lezzet olarak eşsizdir. İsterseniz şimdi bu muhteşem tarifi paylaşalım:

Hamurun Malzemeleri

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağından biraz daha fazla zeytinyağı
  • 4,5 su bardağı un
  • 20 gr. yaş maya (bir paketin yarısı) veya 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker

Üst Malzemesi

  • 1 büyük boy soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı kuru nane veya 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 çorba kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay bardağına yakın zeytinyağı

Hatay Usulü Biberli Ekmek Nasıl Yapılır?

Bütün hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Sonra üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken biberli sosu hazırlamaya başlayın. Bunun için, soğanı ve biberi robottan geçirin veya küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla biraz sote yapın. Soğan ve biber kızarmadan sadece yumuşaması için bu işlemi yapın. Salça, nane, kimyon, susam ve acı pul biberi de ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin.

Mayalanan hamurdan orta boy bir mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak elinizde yassılaştırın. Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayın. Yine elinizle hafifçe hamura bastırın. 180 dereceye ayarlanmış fırına biberli ekmekleri koyup, ekmeklerin yan tarafları hafif kızarınca fırından çıkarın.

Afiyet olsun.

NOTLAR: İsterseniz pizzada olduğu gibi hamuru tepsinin büyüklüğüne göre açıp, üzerine harcı serebilirsiniz. Piştikten sonra dilimleyerek servis edin. Malzemeleri hiç kavurmadan çiğ olarak da koyabilirsiniz ama biz kavrulunca daha çok seviyoruz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tayı 04 Ağustos 2024 Pazar

Hatay usulü biberli ekmek yaparken hamurun mayalanma süresi ne kadar olmalı? Ayrıca biberli sosu hazırlarken soğan ve biberi ne kadar süre sotelemeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Tayı,

Hamurun mayalanma süresi: Hatay usulü biberli ekmek yaparken hamurun mayalanma süresi genellikle 1 saat kadar olmalı. Hamurun iki katına çıkıp kabarması yeterli bir göstergedir. Ancak ortam sıcaklığına bağlı olarak bu süre biraz daha uzayabilir veya kısalabilir.

Biberli sosu hazırlarken: Soğan ve biberi sotelemek için önce soğanları pembeleşene kadar, yani yaklaşık 5-7 dakika kadar sotelemelisin. Ardından biberleri ekleyip, yumuşayana kadar 5-6 dakika daha sotelemeye devam etmelisin. Toplamda yaklaşık 10-13 dakika sotelemek yeterli olur.

Umarım bu bilgiler tarifinde yardımcı olur! Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi
Gaziantep Usulü Gavurdağı Salatası Tarifi
Güncel
Konya Usulü Bamya Tarifi ve Malzemeleri
Konya Usulü Bamya Tarifi ve Malzemeleri